HTML

Szeget szeggel

Tegye fel a kezét, akinek a szekrényében kallódik egy-két-száz olyan tárgy, amelyet soha nem használ, de mégis sajnál kidobni. Na, ugye? Szeretem, ha egy régi tárgy új ruhát, új funkciót és ezzel új esélyt is kaphat. Itt láthatod, hogy nekem ez hogyan sikerül. Emellett design, inspiráció, tárgy és kultúra. Napi szinten.

Felhívás!

Új sorozatot tervezek indítani, fókuszban a negyvenes és a nyolcvanas évek közötti időszak egy-egy magyar tervezőjének életművével, vagy ennek az időszaknak egy-egy jellegzetes lakberendezési darabjával. Szólj bele te is: ha akad olyan tárgy, amelynek történetéről, alkotójáról szeretnél bővebben olvasni, küldj emailt a szeget.szeggel@yahoo.com címre. Ha csak egy fotó van az adott tárgyról, az se baj, a magam részéről igyekszem majd a lehető legtöbbet kideríteni róla.

Címkék

állat (1) arany (1) asztal (2) budapest (1) bútor (1) century (1) csésze (1) csipke (2) design (42) divat (1) diy (15) dugó (1) ékszer (4) épület (1) észak (1) fa (1) felhívás (1) fény (5) festés (6) film (3) finnország (1) függöny (1) gördeszka (1) gyerek (3) gyertya (1) gyűrű (2) ikea (3) inspiráció (39) iroda (1) irodalom (1) japán (1) játék (2) kályha (1) kandalló (1) karácsony (2) kávé (2) kék (1) képkeret (3) király józsef (1) konyha (3) könyv (1) koszorú (1) lámpa (2) magyar (1) mexikó (1) mid (1) mid century (1) művészet (2) növény (1) nyaklánc (2) óra (1) orosz (1) piros (1) pohár (1) póló (2) poszter (2) sárga (1) skandináv (1) steampunk (1) századközepi magyar (1) szék (4) színek (3) színház (1) táblafesték (3) takaró (1) tálca (1) tél (1) textil (6) újrafelhasználás (2) üveg (1) város (1) zöld (1) Címkefelhő

A Bonanza rejtélye

Miss D 2012.01.20. 08:15

Hogyan lesz a Toledóból Bonanza?

Nem, ez nem valami műveltségi vetélkedő százforintos kérdése. Az történt, hogy az internetet böngészve érdekes képekre bukkantam, mégpedig egy 1973-as Ikea-katalógus fotóira – fotelekről, asztalkákról, kanapékról.

 

 

 

 


 

 

  

Nem is ez fogott meg a leginkább, hanem az egyik tálaló. Toledo grönbets och brunbets, 968 koronáért. Valahogy nagyon ismerős volt. Nem kellett sokat gondolkoznom: az 1973-as ikeás Toledo – a színét leszámítva – egy az egyben úgy nézett ki, mint az a Bonanza szekrénysor, melyet nagyanyámék vásároltak talán valamikor a nyolcvanas évek közepén. Ez az:

 

 

 

 

 



 

Ha valaki nem emlékezne a Bonanzára, érdemes bepötyögni valamelyik aukciós oldalon, tömegével adja ki a találatokat. Elég sokan szabadulnának tőle, nem túl meglepő módon ugyanis ma már nem számít túl trendinek. (Szerény magánvéleményem szerint azonban némi tuninggal azért nagyon tetszetős darabot ki lehetne még hozni belőle.)

Akit azonban annyira nem érdekel a dolog, azt is megnyugtatom: a Bonanza nem szimplán emlékeztet a svéd bútoripar eme remekére, hanem minden részletében ugyanolyan. Próbáltam utánanézni, hogy milyen cég gyárthatta annak idején a Bonanzát, de sajnos nem bukkantam a nyomára. (Ha valaki esetleg tudja, kommentekben jöhet a megfejtés.) Mindenesetre érdekes lenne, ha kiderülne, hogy volt-e engedélye anno a magyar cégnek a sorozatgyártásra, vagy csak rugalmasan értelmezte a szellemi tulajdonjogokat.

Addig is, ajánlom, böngésszük végig a 73-as katalógus többi képét, hátha akad még egy-két ismerős darab…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képek innen vannak.

Címkék: design ikea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szegetszeggel.blog.hu/api/trackback/id/tr363592272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása