HTML

Szeget szeggel

Tegye fel a kezét, akinek a szekrényében kallódik egy-két-száz olyan tárgy, amelyet soha nem használ, de mégis sajnál kidobni. Na, ugye? Szeretem, ha egy régi tárgy új ruhát, új funkciót és ezzel új esélyt is kaphat. Itt láthatod, hogy nekem ez hogyan sikerül. Emellett design, inspiráció, tárgy és kultúra. Napi szinten.

Felhívás!

Új sorozatot tervezek indítani, fókuszban a negyvenes és a nyolcvanas évek közötti időszak egy-egy magyar tervezőjének életművével, vagy ennek az időszaknak egy-egy jellegzetes lakberendezési darabjával. Szólj bele te is: ha akad olyan tárgy, amelynek történetéről, alkotójáról szeretnél bővebben olvasni, küldj emailt a szeget.szeggel@yahoo.com címre. Ha csak egy fotó van az adott tárgyról, az se baj, a magam részéről igyekszem majd a lehető legtöbbet kideríteni róla.

Címkék

állat (1) arany (1) asztal (2) budapest (1) bútor (1) century (1) csésze (1) csipke (2) design (42) divat (1) diy (15) dugó (1) ékszer (4) épület (1) észak (1) fa (1) felhívás (1) fény (5) festés (6) film (3) finnország (1) függöny (1) gördeszka (1) gyerek (3) gyertya (1) gyűrű (2) ikea (3) inspiráció (39) iroda (1) irodalom (1) japán (1) játék (2) kályha (1) kandalló (1) karácsony (2) kávé (2) kék (1) képkeret (3) király józsef (1) konyha (3) könyv (1) koszorú (1) lámpa (2) magyar (1) mexikó (1) mid (1) mid century (1) művészet (2) növény (1) nyaklánc (2) óra (1) orosz (1) piros (1) pohár (1) póló (2) poszter (2) sárga (1) skandináv (1) steampunk (1) századközepi magyar (1) szék (4) színek (3) színház (1) táblafesték (3) takaró (1) tálca (1) tél (1) textil (6) újrafelhasználás (2) üveg (1) város (1) zöld (1) Címkefelhő

2011 legjobb könyvborítói

Miss D 2012.02.07. 08:00

Szerintem.

Az alábbi - vállaltan - szubjektív listára kizárólag olyan szépirodalmi könyvek kerültek, melyek már megfordultak a kezeim között, úgy nyolcvan százalékukat olvastam is. Most azonban elsősorban nem a történetfűzés, a karakterábrázolás vagy a nyelvi lelemény volt az, ami érdekelt, hanem, hogy az egyes kötetek mivel tudtak kitűnni a polcokat elöntő könyvtengerből.

Tapasztalataim alapján egyébként a magyar kiadók nem túl bevállalósak - ritkák a formabontó vagy meghökkentő megoldások, ezzel szemben viszont rengeteg a giccses, ötlettelen tucatborító. Holott lehet akármilyen szuper egy könyv, ha a béna, jellegtelen borító miatt senki sem veszi a kezébe.

Az alábbi összeállításban mindenesetre azokat a könyveket vettem számba, melyek valami miatt emlékezetesek voltak a számomra, a grafika jól passzolt a történethez, vagy egyszerűen csak tetszett a külcsín.

Szerintetek amúgy melyik volt a tavalyi év legjobb borítója?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Sándorrá lett Vay Sarolta szenvedélyektől és bonyodalmaktól csöppet sem mentes élettörténetéhez kiválóan passzol a vörös és a fekete. A csipkemintázat elfojtott vágyakról és mindent felperzselő szerelmekről regél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Pixel borítója Lévai Nóra textilművész munkájának felhasználásával készült. Lehet találgatni, mi ez? Valami szövet? Vagy különleges szőttes, netán egy régi pulóver darabkája? Nos, egyik sem: a kép egy teafilterekből álló installáció részletét ábrázolja.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavalyi év nagy felfedezettje számomra Sofi Oksanen, nyilvánvalóan nagyon elfogult vagyok vele szemben. Egy kettős identitású, azt elfojtó, bulimiás lány története a Sztálin tehenei. A kép egyébként a lengyel Katarzyna Gajewska festménye alapján készült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barna Dávid debütáló regénye szerintem nem durrant akkorát, amekkorát a frissen alakult Libri Kiadó remélt, viszont a borító egyike a legjobbaknak. Csillagos ötös.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén a betűkkel varázsol a Zabhegyező sokadik kiadása. Mindent összevetve nem egy nagy szám, nekem mégis tetszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasszik kolbásztöltéssel sokkol Cserna-Szabó és Fehér Béla gasztrokrimijének a borítója. A kötetben érdemes egyébként jobban is elmerülni, telisdeteli van jobbnál jobb képekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A grafikát tekintve kicsit szájbarágósnak érzem a Teller-regény borítóját, az összhatás mégis valahogy odacsap. Üde színfolt a nagy szürke tengerben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van, amikor nem kell túlpörgetni a dolgokat. A Murakami-borító pont ilyen. Úgy jó, ahogy van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súlyos családi és férfitörténetek az elmúlt ötven magyar évből. A borító inkább sejtet, mintsem szájba rág. És jól van ez így.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszinte leszek: ez az egyik könyv, amelyet még nem olvastam. A kép, a Balatonon evező fiú, a címben szereplő későbbi apa fotója, mégis emlékezetes maradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit megúszós a Bennett-könyv borítója, a Holbein-festmény ettől függetlenül utolérhetetlen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A romlás világai, Sztálin halálától a gorbacsovi peresztrojkáig. Generációs választóvonal: na, ki tudja még elolvasni a cirill betűket?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete-fehér. Igen-nem? Medve Zsuzsi brillírozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hatvanas évek Magyarországa, kitagadott leányanyával, diszfunkcionális családokkal, mindennapos nihillel. A borító nálam telitalálat.

A képek innen vannak.

Címkék: design könyv

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szegetszeggel.blog.hu/api/trackback/id/tr894073070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása