HTML

Szeget szeggel

Tegye fel a kezét, akinek a szekrényében kallódik egy-két-száz olyan tárgy, amelyet soha nem használ, de mégis sajnál kidobni. Na, ugye? Szeretem, ha egy régi tárgy új ruhát, új funkciót és ezzel új esélyt is kaphat. Itt láthatod, hogy nekem ez hogyan sikerül. Emellett design, inspiráció, tárgy és kultúra. Napi szinten.

Felhívás!

Új sorozatot tervezek indítani, fókuszban a negyvenes és a nyolcvanas évek közötti időszak egy-egy magyar tervezőjének életművével, vagy ennek az időszaknak egy-egy jellegzetes lakberendezési darabjával. Szólj bele te is: ha akad olyan tárgy, amelynek történetéről, alkotójáról szeretnél bővebben olvasni, küldj emailt a szeget.szeggel@yahoo.com címre. Ha csak egy fotó van az adott tárgyról, az se baj, a magam részéről igyekszem majd a lehető legtöbbet kideríteni róla.

Címkék

állat (1) arany (1) asztal (2) budapest (1) bútor (1) century (1) csésze (1) csipke (2) design (42) divat (1) diy (15) dugó (1) ékszer (4) épület (1) észak (1) fa (1) felhívás (1) fény (5) festés (6) film (3) finnország (1) függöny (1) gördeszka (1) gyerek (3) gyertya (1) gyűrű (2) ikea (3) inspiráció (39) iroda (1) irodalom (1) japán (1) játék (2) kályha (1) kandalló (1) karácsony (2) kávé (2) kék (1) képkeret (3) király józsef (1) konyha (3) könyv (1) koszorú (1) lámpa (2) magyar (1) mexikó (1) mid (1) mid century (1) művészet (2) növény (1) nyaklánc (2) óra (1) orosz (1) piros (1) pohár (1) póló (2) poszter (2) sárga (1) skandináv (1) steampunk (1) századközepi magyar (1) szék (4) színek (3) színház (1) táblafesték (3) takaró (1) tálca (1) tél (1) textil (6) újrafelhasználás (2) üveg (1) város (1) zöld (1) Címkefelhő

Egy brit klasszikus

Miss D 2012.02.07. 14:40

A legjobb találmányok néha csak úgy mellékesen keletkeznek... Az Anglepoise-lámpa pont ilyen.

 

 

 

 

 

 

 

Feltalálója egy brit autótervező, bizonyos George Carwardine volt, akit leginkább a járművek felfüggesztése izgatott. Ő maga is szeretett bütykölgetni ezt-azt, és főleg a rugók mechanikája bűvölte el. A sok kísérletezgetés meg is hozta az eredményét, Carwardine létrehozott egy olyan rugót, amely könnyen hajolt bármely irányba, egyúttal azonban rögzíteni is lehetett. A tervező szabadalmaztatta is találmányát, melyet azután végül nem a járművek, hanem a lámpák gyártásában használtak fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A stabil talapzaton álló lámpa fényét a rugóknak köszönhetően könnyen lehetett irányítani, és bár Carwardine eredetileg úgy gondolta, hogy találmánya elsősorban a gyári munkásoknak segíthet a kisebb alkatrészek, tárgyak megvilágításában, ám hamar rájött, hogy az irodákban is nagyon jól hasznosítható.

 

 



 

 

 

 

 

A tervező egyébként először az Equipoise (egyensúly) nevet akarta adni a lámpának, de mivel ennek a brit védjegyhivatal nem adott zöld utat, így végül az Anglepoise elnevezés mellett döntött. A lámpákat 1934-ben kezdték el gyártani, és hamarosan óriási népszerűségre tettek szert, ami töretlen mind a mai napig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Anglepoise-lámpa visszaköszön a Pixar logójában is, amelyben az i betűt helyettesíti.

 

 

 

 

 

 

 

A képek innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen és innen vannak.

Címkék: design fény inspiráció lámpa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szegetszeggel.blog.hu/api/trackback/id/tr204075284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása